Recent News

Read the latest news and stories.

832793a6-1423-c06b-7846-3499a0d801f0

Το θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο με την Μάρα Καλούδη

Η ομάδα «ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ», στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τους Φίλους της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας», προσκαλεί τα μέλη του Σωματείου στην παρακολούθηση της ραδιοφωνικής εκπομπής “Το θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο”, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στις 22:00.

Θα παρουσιαστεί το έργο ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑΤΟΔΑΣΟΣ του Ντύλαν Τόμας, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

Ένα έργο για φωνές, συγκεκριμένα σαράντα! Προορισμένο από γραφής του για το ραδιόφωνο, φτιαγμένο προσεκτικά με ατμοσφαιρική κινημα-τογραφική αισθητική, το Κάτω από το Γαλατόδασος μας αφηγείται τη διάρκεια μιας μέρας στο χωριό Χλαρέγκιμπ, μέσα από μικρές αυτοτελείς ιστορίες των αλλόκοτων κατοίκων της. Η πόλη κοιμάται, ξυπνάει, απολαμβάνει την πολυάσχολη ζωή της, τεμπελιάζει, πίνει, ερωτεύεται, ονειρεύεται, επιθυμεί, μέχρι να συναντηθεί πάλι με το σκοτάδι και να κοιμηθεί. Οι άνθρωποι της μικρής πόλης μπορεί να φαίνονται εκκεντρικοί, όχι φυσιολογικοί, χωρίς αρχές και τελικά τρελοί. Ο συγγραφέας τους αγκαλιάζει, τους αποδέχεται και μας δείχνει πώς το απλό φαντάζει παράξενο και το παράξενο απλό.

Η σπουδαία μας ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουκ (που έφυγε από την ζωή πριν από δύο χρόνια), ανέλαβε την μετάφραση και την απόδο-ση αυτού του τόσο πολύπλοκου, σε παρηχήσεις και νοήματα έργου, χαρίζοντας στο ελληνόφωνο κοινό ένα κείμενο γεμάτο πυκνές ποιητικές εικόνες επιτρέποντας στους δημιουργούς να φανταστούν ελεύθερα τα ηχητικά τοπία που θα το συνθέσουν, καθιστώντας έτσι το έργο ιδανικό για ακρόαση.

Το Γαλατόδασος ως ένα παραμύθι αναπόλησης μίας απλούστερης ζωής

Επιλέξαμε το έργο του Ντύλαν Τόμας τον καιρό της καραντίνας, όποτε και μας αποκαλύφτηκε στην πρόθεσή του πολυδιάστατα επίκαιρο. Η άγρια χαρά, το χιούμορ, το αλλόκοτο, το διαφορετικό, το παράξενο, το αποκρουστικό, το απολαυστικό είναι τα συστατικά υλικά του κόσμου του. Οι “τρελοί” κάτοικοι του χωριού Χλαρέγκιμπ δεν είναι πολύ μακριά από όλους εμάς, τους σημερινούς ανθρώπους που, σε μία εποχή σκοτεινή, σαν εξόριστοι από τον κόσμο, βρεθήκαμε πρόσφατα κλεισμένοι μέσα στην μικροκοινωνία του σπιτιού μας.

Ο Ντύλαν έχει δηλώσει για το έργο ότι το έγραψε ως απάντηση στους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Βρετανία, ως ένα τρόπο επιτακτικής διαβεβαίωσης της ομορφιάς του κόσμου. Σήμερα, έχοντας αφομοιώσει ένα νέο φόβο, αυτόν της απειλής μιας πανδημίας και των συνεπειών της σε όλους τους τομείς, εγκλωβισμένοι και εγκλωβισμένες στις εξορίες μας, εκτελώντας όλες τις λειτουργίες της καθημερινότητας μέσα από τις δύο διαστάσεις, συρρικνωμένοι πίσω από τις οθόνες μας, έχουμε επιτακτική ανάγκη από ένα Γαλατόδασος να μας θυμίσει την ομορφιά, την τρυφερότητα, την αγάπη και την ανθρωπιά που ζει ακόμα μέσα στο σπίτι μας αλλά και στα σπίτια ολόκληρης της πόλης μας…

Το Γαλατόδασος μέσα από τους ήχους του και τις φανταστικές του εικόνες, μας αφήνει ελεύθερους να περιπλανηθούμε σε μια ανάγλυφη πραγματικότητα. Έτσι ώστε να τολμήσουμε να ονειρευτούμε ξανά έναν καινούριο “τόπο εξορίας”. Έναν τόπο απρόβλεπτο, ξεκαρδιστικό κι ονειρικό, που να μας θυμίζει την ζωή των παιδικών μας ονείρων όπου όλα επιτρέπονται και στο τέλος όλα θα είναι εντάξει.

Ελένη Ευθυμίου

Μπορείτε να ακούσετε την παράσταση κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο.