Recent News

Read the latest news and stories.

ΓΥΑΛΙΝΟΣΚΟΣΜΟΣ_ΓΙΩΤΑΦΕΣΤΑs-1-1024×744

Γυάλινος κόσμος, του Tennessee Williams – Θεατρική παράσταση

Η ομάδα Εν δυνάμει συνεχίζει τα μικρά θεατρικά αφιερώματα και σας προσκαλεί, την Κυριακή 4 Απριλίου στις 8.30μμ στην προβολή της παράστασης ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή. Μαζί μας θα είναι οι συγγραφείς, η σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της παράστασης.

Λίγα λόγια για το έργο:
Έργο σπάνιας ευαισθησίας και ποιητικής ορμής, ο «Γυάλινος Κόσμος», το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Tennessee Williams,
Με φόντο τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης (δεκαετία του 1930), σε μια επαρχία του αμερικάνικου Νότου, εκτυλίσσεται η ιστορία μιας οικογένειας που την έχει εγκαταλείψει ο πατέρας. Το κείμενο είναι μια εξομολογητική δήλωση ενοχής του αφηγητή – γιου Τομ, που κι εκείνος με τη σειρά του εγκατέλειψε – μετά από ορισμένες ατυχείς συμπτώσεις και πολλά σπαταλημένα όνειρα – τη μητέρα του Αμάντα και την αγαπημένη του αδελφή Λώρα. Στόχος η αναζήτηση της ελευθερίας, η πάντα μακρινή, σχεδόν άπιαστη ευτυχία.

Πρόκειται για ένα σπαραχτικό και ταυτόχρονα ανελέητα σαρκαστικό έργο που μιλά για τον δύσκολο αποχωρισμό από την οικογενειακή φωλιά, για την ενοχή, για την ανέφικτη φυγή, για τη μνήμη που μπορεί να γίνει…φυλακή

Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Γιώτα Φέστα: Αμάντα
Χρήστος Παπαδόπουλος: Τομ
Κατερίνα Συναπίδου: Λώρα
Δημήτρης Κρίκος: Τζιμ

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή

Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ /Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου / Μουσική: Μάκης Καραδελόγλου / Κίνηση: Αλέξανδρος Μιχαήλ / Οπτικό περιβάλλον -Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος / Video mapping: Δημήτρης Ζάχος

Δείτε το teaser της παράστασης 


Η ομάδα ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ

Η ομάδα Εν Δυνάμει είναι μία κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Μέσα από τις δράσεις της προτείνει ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το “ανοίκειο”, το “περίεργο”, το “διαφορετικό” και το “ξένο” ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το.
Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας στηρίζεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ όλων των μελών της, επιχειρώντας να εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους να σταματήσουν να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό σύμπλεγμα με στερεοτυπικό τρόπο και συμβατικές φόρμες. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών.

Μερικά δείγματα της δουλειάς της ομάδας Εν Δυνάμει είναι η θεατρική τριλογία “Το Άλλο Το Κανονικό” αποτελούμενη από τις παραστάσεις “Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν Ελέφαντα” (2014-σήμερα), η οποία παρουσιάστηκε σε πολλά θέατρα της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας αλλά και στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Créarc – Rencontres du Jeune Théâtre Européen της Γκρενόμπλ (Γαλλία) και Our Stage – 4. Europäisches Bürgerbühnenfestival 2019, το “Άλλο Σπίτι” (2016-17) μια συμπαραγωγή με την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση που παρουσιάστηκε στη Στέγη και στο Φεστιβάλ των Δημητρίων 2016 και “Ερωτευμένα Άλογα” (2018-σήμερα) η οποία παρουσιάστηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Φεστιβάλ Δάσους 2018 και στο Φεστιβαλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, όλες σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου και καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου.

Στο χώρο των εικαστικών ξεχωρίζουν οι εκθέσεις “Home? Το μικρό-μικρό σπίτι” (2015) που έλαβε χώρα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υπό την εικαστική επιμέλεια του Richard Anthony και της Θούλης Μυσιρλόγλου αλλά και η εικαστική εγκατάσταση “ΣΗΜΑΔΙΑ” (2018) που φιλοξενήθηκε επίσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υπό την εικαστική επιμέλεια του Richard Anthony.

Η ομάδα Εν Δυνάμει έχει κυκλοφορήσει επίσης το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο “ΔΥΝΑΜΗ Ή ΑΔΥΝΑΜΙΑ;” (2016), το οποίο βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο Design στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιέννης.

Παράλληλα οργανώνει ποικίλα καλλιτεχνικά εργαστήρια για τα μέλη της (κίνησης-χορού, μουσικής, εικαστικών κ.ά.).

Για όλες τις παραπάνω δράσεις, η ομάδα Εν Δυνάμει βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης αλλά και σημαντικούς Φορείς, λαμβάνοντας συμμετοχή σε πολλά Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχοντας αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς αξιώνοντας μία θέση δίπλα στα πιο πρωτοποριακά καλλιτεχνικά συμβάντα της ελληνικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2008 από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Από το 2014 η ομάδα σύστησε Σωματείο και με αυτό το νομικό πρόσωπο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας είναι η Ελένη Δημοπούλου.

Η ηθική και υλική στήριξη της ομάδας προέρχεται από τα μέλη, τους φίλους της ομάδας και όσους επιθυμούν να συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων της.