Recent News

Read the latest news and stories.

sinavlia

OΘΕΛΛΟΣ/ OTHELLO

OΘΕΛΛΟΣ/ OTHELLO

ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/ OPEN THEATRE FESTIVAL OF THE MUNICIPALITY OF THESSALONIKI

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ/ THE GARDEN THEATRE OF THESSALONIKI

11 και 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013 στις 21.15 μμ/ 11th and 12th July 2013 at 21.15 pm

10 Ιουλίου στις 21.15 ανοιχτή γενική πρόβα στο  ΦΙΞ in art. Είσοδος: 5 ευρώ, για περιορισμένο αριθμό ατόμων (150 άτομα)

ΜΟΥΣΙΚΗ/ MUSIC: Giuseppe Verdi.

ΛΙΜΠΡΕΤΤΟ/ LIBRETTO: Arrigo Boito, Kassandra Dimopoulou

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ STAGE DIRECTION: Κασσάνδρα Δημοπούλου/ Kassandra Dimopoulou

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ/ ORCHESTRATION: Φίλιππος Μοδινός/ Philip Modinos

ΠΑΡΑΓΩΓΗ/ PRODUCTION: Δήμος Θεσσαλονίκης/ Municipality of Thessaloniki, Skull of Yorick Productions, Unplugged Studio/ΦΙΞ in art.

Πρωταγωνιστούν/ In the leading roles: Φίλιππος Μοδινός/ Philip Modinos, Φώτης Σπύρος/ Foris Spiros, Κασσάνδρα Δημοπούλου/ Kassandra Dimopoulou, Ματθίλδη Μαγγίρα/ Mathilde Maggira, Σταύρος Γιαννούλης/ Stavros GIannoulis, Κωσταντίνος Κατσάρας/ Kostantinos Katsaras, Μανώλης Παπαδάκης/ Manolis Papadakis, Στέλλα Κοπάνου/ Stella kopanou, Δημήτρης Ψήτος/ Dimitri Psito, κ.ά.

Συμμετέχουν/ With: Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης / Symphony Orchestra of Thessaloniki.

Μουσική δειύθυνση/ music direction: John Apeitos.

Χορωδία του ΑΠΘ “Γιάννης Μάντακας” / Choir of Aristotelion Univercity of Thessaloniki. Διεύθυνση/ music direction: Πέτρος Μπεκιαρίδης/ Petros Bekiaridis

Περιγραφή παράστασης: Προς τιμήν του μεγάλου ιταλού συνθέτη του μελοδράματος G. Verdi και την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννησή του,  η Skull of Yorick Productions σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης ανεβάζει την παράσταση “Οθέλλος” στα πλαίσια των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου. Η καινούργια μουσικοθεατρική παράσταση της Skull of Yorick είναι βασισμένη στο αριστουργηματικό έργο των  G. Verdi και A. Boito, “Otello” και συνδυάζει την όπερα με το θέατρο πρόζας δημιουργώντας για ακόμη μια φορά μια γέφυρα μεταξύ των τεχνών. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Κασσάνδρα Δημοπούλου. Την ενορχήστρωση έχει κάνει ο Φίλιππος Μοδινός. Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου John Apeitos και η Χορωδία του ΑΠΘ “Γιάννης Μάντακας” υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Μπεκιαρίδη. Συμμετέχουν οι: Φίλιππος Μοδινός (Οθέλλος), Φώτης Σπύρος (Ιάγος), Κασσάνδρα Δημοπούλου (Δυσδαιμόνα), Σταύρος Γιαννούλης (Κάσιο) κ.ά. Το έργο είναι στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα, με ελληνικούς υπέρτιτλους. Εισητήρια: 15, 12 και 10 ευρώ.

Σημείωμα της σκηνοθέτη: Ο “Οθέλλος” του G. Verdi (1813-1901) είναι η προτελευταία όπερα του μεγάλου συνθέτη (την έγραψε το 1887) και ένα από τα πιο αριστουργηματικά έργα του λυρικού θεάτρου. Βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Shakespeare “Othello, the Moor of Venice” ο μεγαλοφυής συνθέτης περιγράφει άριστα με την μουσική του τους χαρακτήρες του μοιραίου τριγώνου. Η ιστορία του Οθέλλου είναι γνωστή: Ο Οθέλλος, Μαυριτανός στρατηγός στην υπηρεσία του Βενετού Δόγη, παρακινούμενος από τον Ιάγο, έναν στρατιώτη ο οποίος θέλει να πάρει τη θέση του, παρασύρεται από την ζήλια του και δολοφονεί τη γυναίκα του, Δεισδαιμόνα. Ένα παιχνίδι εξουσίας και πάθους, που καταλήγει μοιραία και για τους τρεις πρωταγωνιστές. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Κύπρο (1500-1600 μ.Χ) κατά τη διάρκεια των μαχών ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό που πρωτίστως θίγει το έργο είναι ο ρατσισμός, αλλά όχι μόνο αυτός μεταξύ διαφορετικών λαών και χρώματος, αλλά το κάθε τί που παρακινεί έναν άνθρωπο να θέλει να εξολοθρεύσει ή να μειώσει τον άλλο με σκοπό την εξουσία επάνω στον συνάνθρωπο. Η ιστορία του Οθέλλου μοιάζει σαν μια παρτίδα σκάκι: ο σκοπός του πανούργου Ιάγου, είναι να καταστρέψει τον “μαύρο” βασιλιά, καταστρέφοντας πρώτα το πιόνι που τον προστατεύει πιο ισχυρά απ’όλα: τη βασίλισσά του. Η Δεισδαιμόνα συμβολίζει το ελεύθερο πνεύμα, το οποίο, όταν αγνοεί την ίδια του τη δύναμη και αφήνεται να καταστραφεί, καταστρέφει με την απουσία του τα πάντα.