ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Πέτρος Μπεκιαρίδης (1993-2016)

Ο Πέτρος Μπεκιαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξεις Γιάννη Μάντακα), στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξεις Κώστα Νικήτα) και στη Scuola Cantorum του Παρισιού. Παρακολούθησε επίσης κύκλο σεμιναρίων διεύθυνσης χορωδίας με τον Stefan Callat στο Centre d’ Etudes Polyphoniques et Chorales de Paris. Από το 1977 ήταν συνεργάτης του Γιάννη Μάντακα στο Μουσικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του Α.Π.Θ. και από το 1992 είναι προϊστάμενός του και διευθυντής της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» και του Φωνητικού Συνόλου «Γιάννης Μάντακας».

Όλα αυτά τα χρόνια διηύθυνε πλήθος συναυλιών στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας παρουσιάζοντας χορωδιακά έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, πολλά από τα οποία σε πρώτη ελληνική εκτέλεση. Σε συνεργασία με την European Choral Association – Europa Cantat έχει δώσει συναυλίες σε Ευρωπαϊκές πόλεις παρουσιάζοντας έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.

Επί σειρά ετών επίσης συνεργάστηκε με την γαλλική χορωδιακή κίνηση À Cœur Joie διευθύνοντας εργαστήρια με ελληνική μουσική στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Οργάνωσε και διηύθυνε χορωδίες, φωνητικά και οργανικά σύνολα στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, δίδαξε σε μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια και σε σεμινάρια για τη χορωδιακή μουσική και διοργάνωσε ελληνικές και διεθνείς χορωδιακές συναντήσεις.

Εργάστηκε ως καθηγητής θεωρητικών και μουσικολογικών μαθημάτων στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (1981-2012) και στο Δημοτικό Ωδείο Σταυρούπολης (2002-2014).

Εριφύλη Δαμιανού (2016- )

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., Πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης, Διπλωματούχος Πιάνου και Πτυχιούχος Θεωρητικών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Διπλωματούχος του Μουσικοπαιδαγωγικού Ινστιτούτου Zoltán Kodály Ουγγαρίας (Red Diploma). Σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας στην Ουγγαρία με καθηγητές τους Pêter Erdei, Eva Rosgonyi και Katalin Kiss. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με τους Αντώνη Κοντογεωργίου, Γιάννη Αδαμίδη, Ernst Koletschka και Doreen Rao.

Από το 1992 διδάσκει ως Ειδική Επιστήμων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ενώ παράλληλα εργάζεται και ως καθηγήτρια μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει διακριθεί ως Μαέστρος της Χορωδίας Κοριτσιών Παναγούδας Θεσσαλονίκης με πολλές συναυλίες, ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε επί σειρά ετών μαέστρος της Παιδικής και Μικτής χορωδίας του Ωδείου Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Από τον Φεβρουάριο του 2013 ίδρυσε και διευθύνει τη Χορωδία της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.). Είναι επίσης μαέστρος των χορωδιακών συνόλων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ.
Ως μουσικοπαιδαγωγός παρακολούθησε πολλά σεμινάρια και επιμορφώσεις σχετικά με τις διδακτικές προσεγγίσεις των Carl Orff και J. Dalcroze.
Ως ερευνήτρια συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα Ψυχοακουστικής (I.PS.A.) του Α.Π.Θ. καθώς και στο διατμηματικό πρόγραμμα «Music and the Brain» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και της Α-Νευρολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ. Παρακολούθησε  προγράμματα εξειδίκευσης που αφορούν τον συσχετισμό της μάθησης με την λειτουργία του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο του Sheffield στη Μ. Βρετανία. Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε Ελληνικά και ξένα μουσικοπαιδαγωγικά περιοδικά.
Ως μουσικολόγος συνεργάστηκε με τον οργανισμό «Θεσσαλονίκη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997» και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στη μουσικολογική επιμέλεια προγραμμάτων συναυλιών.
Είναι μέλος των διεθνών επιστημονικών οργανώσεων ESCOM, MENC, ISME και IKS.